Slikari Šajkaške na ušću Tise u Dunav

U okviru Velikogospojinskih svečanosti u Titelu je u subotu, u organizaciji Društva „Šajkaška“, a pod pokroviteljstvom Mesne zajednice, održana likovna kolonija „Na ušću“.

        Sedamnaest slikara iz cele Šajkaške slikalo je prelepe motive na ušću Tise u Dunav. Baza im je bila zgrada vodoprivrednog preduzeća „Šajkaška“, koja datuje još iz vremena Austro-ugarske, a domaćin je bio Boško Belegišanin.

         U ovogodišnjem sazivu likovne kolonije, koja se u Titelu održava po drugi put, bili su: Todor Bosić iz Žablja, Mira Ramač, Jelena Dubravac i Maja Dorokhazi iz Đurđeva, Rajko Stojnić i Jovanka Bekvalac iz Nadalja, Đurica Riđički iz Čuruga, Jelica Mijatov i Stevan Dobanovački iz Kaća, Mića Krunić iz Mošorina, Smiljana Čurić i Ratomir Simić iz Gardinovaca, Dragana Vidicki iz Budisave, Lidija Rođaković i Leposava – Beba Segedinac iz Kovilja, Nenad Ignjatov iz Gospođinaca i Ljubica Ranisavljev iz Titela.

         Umetnike su na ušću posetili predsednik Opštine Milivoj Petrović i predsednik Saveta Mesne zajednice Vesna Kapoš. Jovanka Bekvalac je kao organizator uručila lep poklon, vojvođanski motiv urađen na crepu, Vesni kao predstavniku Mesne zajednice koja je pokrovitelj kolonije.
        Da umetnicima ništa ne fali, uz domaćina Boška pobrinuli su se Jovanka i Jagoda, koje su spremale palačinke, jaja, slaninu i pasulj u kotliću. Lep ambijent i izuzetna atmosfera, koju su humorom i pesmom podizali Gojko Todorović i Nikola Nedić, motivisali su slikare da stvore nekoliko zaista vrednih dela koja će krasiti prostorije Mesne zajednice u Titelu. U tehnici ulja na platnu slikani su pejzaži, mrtva priroda, domaće životinje i portret Titeljanke. Radovi sa ove likovne kolonije biće izloženi u Domu penzionera u Kovilju, na dan Svetog Rafaila, 3. septembra.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 25, 08, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *