Mladi pobednici treće Pečurkijade

Prvi put učestvujem na Pečurkijadi i očekujem pobedu, ubeđen je u uspeh Đorđe Stojanović korpulentni 20-godišnji mesar iz Kaća koji trenutno, kako reče, „fizikališe“ na građevini.

        I bio je u pravu. Stručni žiri u sastavu Vladimir Marković, Marija Bajagić i Marica Škorić doneo je odluku da je pobednik treće Pečurkijade takmičar broj 16 i na binu  se popeo Đorđe kome je uručen veliki pehar. On je sa drugarima iz Loka spremao gulaš od šampinjona  sa svinjskim i junećim mesom. Da na mlađima svet ostaje potvrdio je Pavle Bulić iz Loka, student menadžmenta koji je spremao gulaš od junetine sa pečurkama. Kemanko Ajdić, Radenko Žarak i Dragan Jakšić su inspektori  privrednog kriminala u Policijskoj upravi Novi Sad i sa gulašem od prepelice i sušenih vrganja osvojili su treće mesto. – Volimo prirodu, družimo se, često zajedno idemo u lov pa smo i vrganje doneli iz Slovačke gde smo prošle godine bili u lovu, priča Kamenko Ajdić.
        Među učesnicima Pečurkijade pored domaćina bili su Titeljani, Koviljčani, a među takmičarima bio je iskusni ljubitelj kuvanja kotlića Milinko Lakatoš iz Elemira koji je spremao paprikaš od pečuraka sa pilećim krilcima koji se pohvalio da sa brojnih takmičenja ima dosta priznanja. Pomalo razočarana ostala je porodica Žarka Čurića koji su i ove godine kuvali  dva kotlića, ali su ostali bez nagrade, a lani im je pripalo drugo i treće mesto.

        Ipak najvredniji je bio Zoran Ilić, mesar koji je uz pomoć oca i sina pripremio 600 obroka gulaša od pečuraka i to u dva velika kazana u jednom je bilo juneće meso, a u drugom svinjsko. – Za jedan ili drugi gulaš potreban je luk, sveža paprika, mleveno meso, šampinjoni i začini, daje recept Zoran Ilić. Zoran i ostali kuvari na Pečurkijadi pripremili su najmanje 1000 porcija i niko nije ostao gladan, naravno, zahvaljujući i brojnim sponzorima.

        Agilni predsednik Ekološkog društva „Forland“ iz Loka  Đorđe Vidić priredio je pravo iznenađenje za učesnike kulturnog programa jer je mlade članove folklornih ansambala iz Šajkaša i Titela dovezao originalni „Londonac“ iz Novog Sada. Među brojnim gostima ovogodišnje Pečurkijade bili su članovi Jugoslovensko-norveškog društva iz Beograda.


Autor: Dušanka Buvač
Datum: 02, 08, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *