Samozaštita – izvozni brend Slovenaca

Prvi seminar o samozaštiti održan na Paliću

        Trodnevni seminar na temu Upravljanje u vanrednim situacijama i procena ugroženosti na lokalnom nivou u organizaciji američke agencije USAID okupio je predstavnike opština Opovo, Sremski Karlovci, Titel i Zrenjanin.


        Ova američka agencija u 2006. radila je sa službama za reagovanje u kriznim situacijama iz 14 opština centralne, južne i jugozapadne Srbije. U ovoj godini radi se u 12 dodatnih opština u regionu Nišave, a ovo je prvi seminar za područje Vojvodine.
        – Obzirom da su opštine u Vojvodini nekoliko puta proteklih godina bile teško pogođene poplavama, želimo da našu saradnju  pretežno baziramo  na podizanju kapaciteta za odbranu od ove prirodne pojave. Ovaj trodnevni trening je bio prilika da učesnici, koji imaju konkretno iskustvo, predstave primere dobre prakse u dosadašnjem reagovanju u borbi sa elementarnim nepogodama i ostalim kriznim situacijama, ističe Barbara Dejvis, koja je na čulu tima ovog Projekta.


        – Razmena iskustava je pokazala da smo mi na različite načine u ugroženim opštinama, uglavnom uspešno, rešavali probleme. Međutim, potrebno je to unificirati, odnosno rešiti zakonima. Nepojmljivo je da jedan ovakav seminar ne organizuju nadležne državne institucije, nego stranci, ističe Milan Nastasić, predsednik SO Titel i dodaje da dobra preventiva donosi najveće uštede. Međutim, za sada je to država sve prebacila lokalnim upravama, ali ne i sredstva.
        Polaznicima seminara je predočeno da USAID je spremna da, u saradnji sa službama za reagovanje na opštinskom nivou, pruži pomoć  pri izradi i ažuriranju planova za procenu rizika i reagovanje u slučaju vanredne situacije.

Samozaštita izvozni brend Slovenaca

         Tokom seminara ukazano je da je sistem zaštite u bivšoj Jugoslaviji dobro funkcionisao, da su ga Slovenci prilagodili sadašnjoj situaciji i da će im to biti izvozni brend.

ANKETA: Kako ocenjujete seminar?

 





Milovan Milankov, Opovo

Dobar seminar. Prilika da proširimo teoretska znanja.

 





Slavko Mančev, Opovo

Prilika za razmenu iskustava sa drugim opštinama. Potvrdio je da je potrebna i stručna i materijalna pomoć države.

 





Vladimir Žeravica, Sremski Karlovci

Predavači koriste savremene metode. Zadovoljan sam jer sam dosta naučio.

 





Nataša Ločki, Titel

Izuzetno koristan. Pošto prošle godine za vreme poplava nisam bila uključena ovo je bila prilika da steknem uvid u ovu problematiku.

 





Slađana Petrović Bratić, Titel

Značajan seminar pogotovo za one koji dolaze iz lokalne uprave. Podeljen je kvalitetan materijal koji će moći da posluži i daljem radu.

 





Zorica Milosavljević, Sremski Karlovci

Moderatori ovu izuzetno tešku materiju nisu uspeli da prezentuju najbolje, ali je značajna razmena iskustava.

 





Zoran Prohaska, Zrenjanin

Dobro je da se neko setio da pokrene ovu temu. Do 1988. imali smo dobar sistem odbrane i spašavanja. Danas još uvek nemamo ništa pored 1999., poplava, klizišta, sada požara.

 





Zoran Kralj, Zrenjanin

Imamo urađeno dosta akata i loše iskustvo. Razmenili smo međusobna iskustva.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 29, 07, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *