Pečurkijada opravdala očekivanja

Kaćani skuvali najbolji paprikaš

          Ovogodišnja treća po redu „Pečurkijada“, u organizaciji Ekološkg društva „Forland“, a pod pokroviteljstvom Opštine Titel, u svakom pogledu opravdala je očekivanja. Može se s pravom reći da je postala manifestacija koja na specifičan način afirmiše kulturne, turističke i privredne vrednosti ovog kraja, pravi brend Loka i titelske opštine i da zaslužuje da bude uvrštena u turistički kalendar Vojvodine. Organizatori na čelu sa Đorđem Vidićem okupili su brojne učesnike i skladno ih ukomponovali u program, tako da je svako mogao pokazati svoje znanje i umeće.

          Centralni deo manifestacije bilo je kuvanje paprikaša od gljiva i mesa po izboru takmičara. U dvadeset i jednom kotliću majstori su spremali svoje kulinarske čarolije, pazeći dobro da im neko ne „provali“ recept. Tročlani žiri, koji su činili Marica Škorić, Marija Bajagić i Vladimir Marković, imali su izuzetno težak posao da među odličnima proglase najbolje. Laskava titula najboljeg pripala je Đorđu Stojanoviću iz Kaća, dok su Ločani, Pavle Bulić i Kamenko Ajdić, osvojili drugo i treće mesto. Svi učesnici i većina gostiju, među kojima su bili i predsednik opštine Milivoj Petrović, predsednik SO Titel Milan Nastasić kao i predstavnici Društva Srpsko-norveškog prijateljstva iz Beograda na čelu sa Kirkom Gečevskom, počašćeni su ovim kulinarskim đakonijama.


          U kulturnom delu manifestacije učestvovali sa najmlađi folkloraši KUD-a “Šajkaš“ i AKUD-a „Jovan Popović“ iz Titela. Folkloraše je iz Šajkaša i Titela prevozio turistički autobus, čuveni „dabl deker“ ili „Londonac“, koji služi za razgledanje Novog Sada i okoline. Deca su bila oduševljena vožnjom ovim autobusom, a njegova pojava u mestima kroz koja je prolazio izazvala je izuzetnu pažnju. Makar za kratko, osećali su se kao da su u Londonu. Na svojim nastupima deca su pokazala da raspolažu raskošnim talentom i dobrom uigranošću.
          Štandovi koji su predstavljali privredni deo manifestacije, prikazali su raznovrsnu ponudu ovog kraja. Na štandu pekare „Bubica“ iz Loka najveću pažnju privukao je veliki slavski kolač. Pčelar Dimitrije Otić iz Loka predstavio se sa kvalitetnim medom koji se kod njega može kupiti za 200 dinara po kilogramu. Od gotovo stotinu proizvoda Keramike „Amfora“, vlasnika Lazara Petkova iz Gardinovaca, predstavljeno je svega desetak, a posetioci najviše pitaju za simpatičnu figuru Lale. Atelje „Latas“ iz Novog Sada izložio je unikatne satove-suvenire. Etno kuća „Bogojević“ iz Titela predstavila se suvenirima koji asociraju na prošlost ovog kraja, naročito Titela, kao i domaćim rakijama i likerima.
         – Etno kuća „Bogojević“ zvanično u Titelu postoji već tri godine. Posetiocima nudi muzej starih zanata, priču o Titelu i Atili koji je sa svojih dvesto žena boravio baš u mom dvorištu, i da dožive i osete trenutke prošlosti. U toku je izgradnja i opremanje četiri sobe mađarske, slovačke, srpske i kolonističke u kojima će turisti moći i da borave – rekao nam je vlasnik Vlado Bogojević.
          Posebnu pažnju dece i omladine, ali i starijih, privukao je štand Lovačkog društva „Jarebica“ iz Loka. Lovci su izložili prepariranu divljač i ptice iz ovog kraja pa su zainteresovani tako mogli videti šakala, lisicu, kunu, jazavca, divlju patku…

         – Lovci su u Loku aktivni još od 1920. godine, a kao samostalno društvo postoji od 1932. Ovo područje je među najbogatijim lovištima u Vojvodini. Sem ovog štanda, na „Pečurkijadi“ smo van konkurencije predstavljeni i kotlićem u kojem naš kuvar Mihajlo sprema meso od srndaća sa pečurkama. I narednih godina učestvovaćemo na ovoj manifestaciji jer sa Ekološkim društvom zajednički delujemo na zaštiti i očuvanju prirode i divljači našeg kraja – ističe predsednik LD “Jarebica“ Vladimir Mađistorov.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 02, 08, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *