Dunavski Robinzoni na Ločkoj adi

Na Ločkoj adi, na 23. kilometru, svakog leta u dugom nizu godina, okuplja se grupa dunavskih Robinzona da daleko od gradske vreve i civilizacije, pored Dunava, provedu svoje godišnje odmore. To su: Radenko Mićin – Buca, Gojko Ajdić, Dragoslav Ćirić, Lazar Obrenov – Mađar i najmlađi među njima Dragan Vujkov.

 

        Oni su se dogovorili da približno u isto vreme uzmu godišnje odmore i pobegnu od civilizacije ovde na adu, da se odmore, uživaju i prikupe energije za nove životne izazove. Ovaj njihov beg u prirodu traje najmanje 10 – 15 dana.

          U provizornom kampu imaju sve što im je potrebno. Hleb im svakodnevno donose iz sela a po potrebi i meso, ribu pecaju na Dunavu a gljive pronalaze na adama. Vodu dovoze kanisterima sa izvora koji se nalazi podno Fruške gore, na sremskoj strani. Hranu drže u starom frižideru ukopanom u zemlju. Ribu kuvaju, peku ili je jedu sušenu. Ponekad im iz sela donesu piva ili sokova. Jedina veza sa svetom su im mobilni telefoni (zlu ne trebalo) i kupači koji dođu na Belilo. Osnovno prevozno sredstvo je čamac.

          Ovde svako ima svoje zaduženje. Buca priprema hranu, Gojko je zadužen da na jelovniku bude kvalitetne ribe, Mađar je u selu u nabavcia Dragoslav brine o prevozu čamcem. Uloge im nisu stalne i menjaju se. Najveći im je problem pranje sudova jer to niko ne voli, ali i to znaju da rade jer su samci. Od pomenute ekipe jedino Dragan ne noćiva na adi, jer noću konobariše, ali je zato preko dana obavezno ovde. Nikad im, kažu, nije dosadno jer su tu karte, pribor za pecanje, kupaju se na Belilu, a imaju i česte posete.
         – Ovo je najbolji mogući odmor, u čarima Dunava i daleko od buke. U selu nas mnogi podržavaju i zavide nam, dok drugi smatraju da nismo normalni. Ovde na adi ima mesta za sve koji vole prirodu i Dunav. Dovoljno je samo da odluče i donesu šator. Na adu se rado dolazi, ali se od nje teško rastaje – kaže Buca.

           Nedaleko od njih, baš u neposrednoj blizini kupališta Belilo, podignut je porodični kamp. Ovde sa svojim porodicama letuju: Kamenko Ajdić, Zoran Ilić, Karolj Mađar, Mile Ajdić i Goran, a očekuje se dolazak još nekoliko porodica čiji godišnji odmori počinju kasnije. Zbog dece, ovde je mnogo življe. Svi su aktivni po ceo dan. Deca najviše uživaju. Prosto ne znaju šta bi pre: da se igraju, kupaju se ili da pecaju ribu. Za njih su stariji organizovali školu plivanja i školu pecanja. Televizor i kompjuter niko ni ne pominje.

          – Trenutno nas je oko tridesetak u kampu, a biće i više. Teren pripremamo prvih lepih dana kad se voda povuče. Očistimo smeće i korov, a nikad ne sečemo drveće. Pripremljeni smo za sve moguće vremenske nepogode, od ovako visokih temperatura do oluje, kiša i vetrova. Da bi kamp dobro funkcionisao svaki član mora biti spreman da nešto uradi za celu družinu, bilo da spremi  ogrev ili hranu za tridesetak ljudi, opere suđe, pospremi stolove i slično. Prednost je što kod nas većinu tih poslova rade muškarci. Ovde svi funkcionišemo kao jedna velika porodica – kazala nam je Jelena Ajdić član ekološkog društva ''Forland''.

          Oko kotlića je najveća gužva iako je baš tu i najtoplije. Glavni kuvar je Zoran Ilić, provereni majstor za pripremanje svake vrste hrane. Angažovan je na dva posla: u kotliću kuva riblji paprikaš, a na tanjirači peče kremenadle. Ne predstavlja mu opterećenje, čak mu je to, kaže, dobar trening za ''Pečurkijadu'' koja će se u Loku održati na Svetog Iliju, 2. avgusta.

         – Spremamo ribu, meso, pasulj, kupus… Ovde se dobro jede, a nadam se da se to na nama i vidi. Spremimo samo onoliko koliko se može pojesti, jer hranu ne možemo da čuvamo. Posle kupanja sve dobro dođe, čak i pasulj sa slaninicom ili suvom kosti – priča nam Zoran.
          Druženje, aktivan odmor i boravak u prirodi pored Dunava naši sagovornici ne bi menjali ni za šta na svetu. Nakon samo nekoliko časova provedenih s njima, poželeli smo da im se dogodine i pridružimo.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 27, 07, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *