Na Provali i Belilu spas od vrućine

Gde se i kako rashlađuju Ločani?

        Nikome nije lako na temperaturama od plus trideset ili četrdeset stepeni Celzijevih. Stariji se zavlače u debelu hladovinu, a mladi obično osveženje traže u vodi. Ako su motorizovani, nije im problem otići i desetak kilometara daleko da se osveže i zabave u dobrom ambijentu i sa dobrim društvom. Nekim Ločanima je jednostavnije i lakše otići autobusom u Titel na dobro uređeno kupalište na Tisi, dok drugi ne bi dali svoju Provalu i Belilo nizašto na svetu. Zato smo se pridružili ovima drugima da vidimo gde se i kako Ločani osvežavaju ovog žarkog leta.
          Od železničke pruge, koja prolazi južnim rubom sela, prašnjavim Ajzlibanskim putem krenuli smo kroz rit prema Dunavu. Iako je prteni put, relativno je dobar pa se do Dunava može i kolima. Usput susrećemo i prestižemo brojne bicikliste ili kupače sa motorima, jer je Dunav od sela udaljen oko tri kilometra. Stižemo na dolmu i njome do prvog kupališta – Provale. To je gotovo potpuno neuređena jama u poplavnoj zoni Dunava, sa veoma lošim i teškim prilazima. Niz strmi nasip moraju se savladati provizorne retke stepenice. Mladima to ne predstavlja problem, ali starijima obavezno treba pomoć. Ovde smo ipak našli kupača i mladih i starijih. Poneli su hladnog pića, a miriše i roštilj jer se ovde dolazi na ceo dan. Dok se stariji zabavljaju u hladovini, deca se kupaju u plićaku.

          Milutin Petrović je već pristavio roštilj, jer pre kupanja treba nešto pojesti:

        – Ločani, nažalost, imaju samo Provalu i Belilo za kupanje i oba kupališta su neuređena. Trebalo bi nam samo malo para i dobre volje pa da sve ovo bude lepše. Uz finansijsku pomoć Opštine Titel i Mesne zajednice Lok i jednom ozbiljnijom radnom akcijom mogli bi se urediti prilazi, napraviti nekoliko mesta za roštilj i to bi bilo dovoljno. Ne verujem da bi išta od toga moglo biti ove godine, ali se može organizovati za sledeću sezonu.

          Branislav Maćistorov iz Loka sa svojim društvom u toku dana obiđe oba kupališta:

        – Ovde bi trebalo malo urediti molove i obalu i postaviti nekoliko kanti za smeće. Sok, roštilj, hladovina i voda dovoljni su nam na ovim vrućinama.

          Prema rečima Đorđa Vidića, najvažnije je da se ovde napravi spust sa dolme kako bi i roditelji koji dovedu decu mogli da siđu. Treba urediti i prilaz vodi i završiti mol za čamce. Verovatno će nešto od ovog biti završeno do jeseni, kad Ribolovno društvo “Somče“ ovde organizuje takmičenje dece u pecanju.

          Drugo kupalište Belilo je kilometar dalje. Put vodi kroz poplavnu zonu Dunava. Stižemo do Dunavca. Dalje ne može bez čamca jer je Belilo na Sremskoj adi. Ako imate sreće da dozovete čamdžiju biće dobro, u protivnom ne gine vam plivanje preko prljavog Dunavca, puno granja ili – povratak kući! To predstavlja najveći problem zbog koga mnogi ne idu na ovo kupalište. Kažu da će i ovaj problem rešiti dogodine, kupovinom čamca s pentom.

          Ako vam se posreći da stignete na Belilo, njegova lepota biće vam nagrada za sav uloženi trud. Kupalište ima samo ono što mu je priroda podarila, a to nije malo. Kad bi se barem ogradilo da ga stoka ne zagađuje, bilo bi znatno lepše i čistije. Ima dovoljno plićaka za neplivače, ali i dubine za plivače. Za nižeg vodostaja red kamenja odvaja kupalište od otvorenog Dunava. Plivanje izvan kamenja nije preporučljivo, jer je ovde Dunav moćna i opasna reka iako izgleda da je Fruška gora tu na dohvat ruke i da bi ga mogao svako preplivati. Zato hvalite Dunav i pevajte o njemu, ali se držite plićaka.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 25, 07, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *