Rashlađivanje na Provaliji

Gardinovčani na neverovatnih 42 stepena u hladu

        Proteklog utorka u Gardinovcima je izmereno 42 stepena Celzijusa u hladu. To je do sada najviša izmerena temperatura u ovom mestu kao, uostalom, i sve temperature izmerene toga dana u Srbiji. Svako je tražio najpogodniji način da se rashladi. Neko se rashlađuje na moru, a neko u lavoru. Većina školske dece i omladine, kao i oni koji se osećaju mladima, pohrlili su na obližnje kupalište Provaliju, koja je od sela udaljena svega kilometar i po. Nalazi se pored dolme u poplavnoj zoni Dunava a nastala je, kao i Vilovačka jezera, provalom Tise u drugoj polovini 19. veka. Tada su velike vode Tise ponovo krenule svojim nekadašnjim koritom zapadno od Titelskog brega i sa Dunavom se opet spojile na starom mestu između Gardinovaca i Loka. To je, naravno, kratko trajalo i Tisa je ponovo vraćena u svoje današnje korito, ali je za uspomenu ostavila nekoliko pomenutih jezera.

          Provalija je površinom prilično malo jezero (ili bara), dubine pri malom vodostaju i do desetak metara. Dunavske visoke vode je redovno plave pa se tako voda često obnavlja. Uz to, podvodni izvori pomažu joj da nikada ne presuši. Voda je čista, bistra i bogata ribom. Pravi je raj za sportske ribolovce. A na ovim vrućinama je najvažnije da je raj i za kupače. Ovo je leti najposećenije i najomiljenije mesto Gardinovčana.
          Gardinovačko kupalište je od davnina na Provaliji. Svake godine se pomalo uređuje i danas je, može se reći, prilično uređeno. Prilazi vodi su nasuti peskom, postavljeno je i nekoliko suncobrana a plićak je očišćen od trske. Izgrađene su stepenice za silazak sa dolme.
         – Prošle godine je bila i skakaonica, ali je uništena pomalo vodom a više od strane nesavesnih građana. Kupalište je uredila Mesna zajednica Gardinovci uz pomoć Opštine Titel. Nedostaje hladovine da ljudi mogu više da se odmaraju i roštiljaju. Provalija je i raj za ribolovce, ali je problem što pojedinci izlovljavaju ribu mrežama – ističe Mirko Žigić.
          Siniša Sarić ima deset godina i učenik je gardinovačke Osnovne škole:
          – Najviše volim Provaliju i ovde sa drugarima provodim svaki letnji dan. Plivamo, ronimo, vijamo se po vodi, igramo odbojku i vaterpolo, ali i fudbal na pesku. Kad počne škola teško će nam pasti rastanak sa Provalijom.

         I Maja Obrenov, zdravstveni radnik, najčešće se rashlađuje na Provaliji:
         – Leti sam ovde često, jer mi prihodi ne dozvoljavaju neki veći luksuz. Čim u vodi ima ribe, čista je i dobra za kupanje. Možda je i suviše topla, ali kakva bi i mogla biti na ovako visokim temperaturama. Nedostaje više hlada, nadstrešnica, klupa a i osvežavajućeg bezalkoholnog pića i sladoleda.
          Kupalište je vrlo čisto jer se smeće redovno kupi i uništava. Pomalo ružno deluje prisustvo svinja u neposrednoj blizini kupača koji su, izgleda, na njih navikli i niko se zbog njih preterano ne uzbuđuje.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 25, 07, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *