Iz istorije titelskog sporta

Najraniji podaci o organizovanom sportskom životu u Titelu su iz vremena osnivanja veslačkih i regata (danas jahting) klubova po Vojvodini.

        U Titelu se 1885. osniva „Brodarsko društvo“. O radu tog kluba pisalo se i 1888-90. godine. U Temišvaru je 1889. osnovan Potiski veslački savez, koji je okupljao klubove iz slivova reka Tise i Begeja sa sedištem u Segedinu. Naravno, u njemu se našao i titelski veslački klub.
        Titelsko „Brodarsko društvo“ proširuje aktivnost, pa se 1909. preimenuje u „Regata i tenis klub“. Kasnije je aktivna samo teniska sekcija kluba. Ispred današnje zgrade Kapetanije 2. juna 1911. otvoreno je tenisko igralište.
        Titelske nedeljne novine A Čajkaš  zabeležile su da je 28. avgusta 1910. na Begeju kod Titela održana plivačka utakmica u leđnom i prsnom plivanju. Pobedili su gosti iz Budimpešte.
        U hronici „Iz istorije Bačkotopolskog lovačkog društva (1907-1977)“ pominje se da je u Titelu 1905. osnovano Lovačko društvo.
        Miletićeva Zastava beleži 4. maja 1919. da je u Titelu 29. aprila održan zbor za osnivanje odbora „Srpskog sokola“.
        Igra loptom i nogom zvana nogomet ili fudbal (od engleskog football) počela je da se igra u Engleskoj od 1863, tada se odvojila od ragbija. Prvi organizovani fudbalski klub u Bačkoj nastao je u Subotici 1901. pod imenom Bačka. Početkom druge decenije 20. veka titelske novine obaveštavaju svoje čitaoce da je u Titelu odigrana prva fudbalska utakmica 15. avgusta 1911. godine. Igralo se po podne u 17.30 na igralištu kod železničke stanice, negde na mestu gde se danas nalazi fabrika konzervi. Utakmicu su na raspustu odigrali đaci Titela i Budisave. Pobedili su Titeljani sa 3:1. prema dostupnim podacima, u titelskoj ekipi igrali su Pubika Hauzli, Jožika Kiš, Mende Baba, Ilija Stankov, Binder, Lajoš Zaj, Il. Čolić, Tonči Širočka, Peter Širočka, Janoš Gabi, Pišta Molnar, Lazar Dokić, F. Utaši, J. Rac, Jakov Dil i Boško Bešlin. Titeljani su 23. avgusta vratili posetu i pobeđuju u Budisavi domaćine sa 4:0.
        Prema lokalnoj štampi prva utakmica fudbalskih timova odigrana je između FK Titel i FK Bački Petrovac 15. avgusta 1912, u Titelu. Izveštač beleži da su gosti igrali u zelenim dresovima, a domaćini u beloj sportskoj opremi. Domaći igrači slavili su pobedu od 5:0 golovima Silvestera(2), Nađa, Černjaka i Zite. Zabeležen je prvi zvanični sastav domaćina u ovoj istorijskoj utakmici za Titel: Laslo Nađ, Zita, Černjak, Silvester, Jakov Dil, Jožef Major, Pišta Vineki, Bandi Vikete, Pubika Cvibli, Mihalj Utaši, Janika Pilinger, Janoš Tivo, Pišta Molnar i Tonči Širočka.
        Biće da FK Titel iz 1912. nije bio formiran po svim propisima, jer je u martu 1913. titelski nedeljni list pisao kako se u Titelu radi na osnivanju sportskog društva i da poslove treba okončati. Kada je obavljena registracija kluba nije poznato, ali je Titel u proleće igrao prve utakmice u prvom fudbalskom prvenstvu Šajkaške. Prvu utakmicu Titeljani su odigrali sa Mošorinom 5. juna 1913. i pobedili sa 3:0. zabeleženo je da su pre utakmice održana atletska takmičenja Mošorinaca i Titeljana.

Izvor: Dragan Kolak, 90 godina FK Titel, Titelski letopis za 2004. godinu, str. 121.

Autor: Dragan Kolak
Datum: 16, 03, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *