O crtežu Titelske tvrđave

Tražeći ime autora crteža stare titelske tvrđave koja se često može videti na raznim motivima dobili smo sledeći odgovor od gospodina J. Francisty, autora teksta o L. F. Marsigliju.

        Crtež Titelske tvrđave je rekonstrukcija izgleda tvrđave koju je nacrtao osamdesetih godina XX veka A. Ristić.

         Inače, sticajem okolnosti već oko tri decenije istražujem boravak L. F. Marsiglija na našim prostorima u periodu 1690-1700. jer je on bio prvi čovek (naučnik) koji je u naše krajeve doneo kvadrant i teleskop te sa njima obavio prva stručna merenja i astronomska posmatranja (u cilju određivanja geografskih koordinata).
        Za Vaš sajt, svakako je najzanimljivije da je pored navedenih merenja, L. F. Marsigli bio među prvim kartografima koji je nacrtao veoma precizne karte Titela i okoline.
        Ali, on nije dao detaljniji crtež  izgleda Titelske tvrđave, verovatno jer je tada bila veoma važan strateški objekat. U prilogu Vam šaljem njegov crtež Titelskog brega sa konturama tvrđave i okoline.
        Zanimljivo je da je ovaj Italijanski grof iz Bolonje govorio i pisao na srpskom, pa tako na karti možete pročitati „Bielo Blato“.

        Međutim, moja brojna nastojanja da pronađem crtež Tvrđave iz toga vremena nisu urodila plodom, osim crteža kada je već bila spaljena 1698. a koji se danas nalazi u Ratnom arhivu u Beču. (i objavljena je u radu)
        Od nekoliko meni poznatih crteža Titelske tvrđave, smatram da je najverniji i najbolje urađen upravo spomenut crtež  A. Ristića.

S pozdravom,
J. Francisty

Autor: Rade Aničić
Datum: 21, 06, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *