Osvećeno švapsko spomen groblje u Šajkašu

Šajkaš: U četvrtak 12. novembra 2009. godine osvećeno je nedavno završeno švapsko spomen groblje u Šajkašu.

         Čin osvećenja izvršio je evangelistički sveštenik Jan Zahorec iz Pivnica u prisustvu grupe šajkaških Švaba, potpredsednika Opštine Titel Milana Nastasića, predsednika Saveta Mesne zajednice Šajkaš Mirka Drinića, direktora DOO „Izvora“ Duška Kajteza, predsednika Nemačkog udruženja „Donau“ Andreasa Birgermajera te meštana i gostiju. Time je napravljen veliki korak u razumevanju i saradnji šajkaških Švaba, bivših meštana ovog sela i današnjih Šajkašana.
        Prisutnima se pozdravnom besedom prva obratila Hildegard Gutekunst, rođena Šajkašanka, koja je i idejni tvorac ovog spomen obeležja i svima se zahvalila koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. Istakla je da je ostvarena davnašnja želja da se šajkaškim Nemcima koji su ovde sahranjeni podigne dostojno obeležje, jer su oni zajedno sa svojim komšijama Srbima sejali i žnjeli i zajedno se molili da im nevreme ne uništi letinu. Ovaj zajednički suživot, na žalost, prekinuo je Drugi svetski rat. Prema rečima Milana Nastasića ovo je nastavak saradnje prekinute 1945. godine i zajedničkim snagama izgradnja novog evropskog društva.
        – I ovi ljudi ovde sahranjeni gradili su Šajkaš i bili deo njegove istorije, kao što smo i mi učesnici jednog istorijskog trenutka za buduće generacije istakao je Mirko Drinić.
        Sveštenik Jan Zahorec je napomenuo da ne treba zaboravljati istoriju, ali da se iz nje treba učiti da ne ponovimo greške. Moramo praštati jedni drugima, to je hrišćanski. Duško Kajtez je gospođi Gutekunst predao ključeve kapije, što znači da ovdašnji Nemci mogu u bilo koje vreme doći da se poklone senima svojih predaka.

 


        Od susreta gospođe Gutekunst i gospodina Kajteza, kad je prvi put obelodanjena ideja, pa do završetka spomen obeležja prošle su tri godine. Savet Mesne zajednice je jednoglasno prihvatio ideju, a DOO „Izvor“, uz saglasnost Opštine, preuzeo je ulogu izvođača. Projekat su investirale šajkaške Švabe preko Komiteta za pomoć nemačke evangelističke crkve za bivšu Jugoslaviju. Spomen obeležje se sastoji od prilazne staze i centralne četverougaone površine 20×20 metara, popločenih behatonom, oko koje je postavljeno dvadesetak sačuvanih nadgrobnih spomenika. U sredini je spomenik prvom evangelističkom svešteniku u Šajkašu, a sa strane su mermerne ploče sa natpisima na srpskom (ćirilicom) i nemačkom jeziku. Obeležje je urađeno prema ideji Petera Selnera, koji je takođe prisustvovao osvećenju. Koordinator između zainteresovanih strana bio je Ginter Haug, takođe rođen u Šajkašu.
        Svi se slažu da Šajkaš može poslužiti kao primer dobre međunacionalne saradnje. U tom pravcu već su se čule ideje o kulturnoj i sportskoj saradnji a možda i mogućnosti bratimljenja Šajkaša i jednog naselja u Nemačkoj u kom je najviše šajkaških Švaba.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 12, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *