Održana 5. Smotra ćiriličke pismenosti

Ćirilica svetska kulturna baština

          TITEL: U organizaciji Narodne biblioteke “Stojan Trumić“ iz Titela a na dan Svetih apostola Ćirila i Metodija, održana je 5. Smotra ćiriličke pismenosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Smotra je okupila brojne radove učenika, zaljubljenika u ćirilicu, iz 41 osnovne i 11 srednjih škola iz Srbije i Republike Srpske kao i učenike Škole pri ambasadi Rusije u Srbiji koja se nalazi u Beogradu, čime je ova manifestacija dobila i međunarodni karakter. Osim kaligrafskih radova sa srpskom ćirilicom, ove godine su prvi put stizali i radovi sa azbukama ruskog, bugarskog, makedonskog i rusinskog ćiriličnog pisma. Radovi su bili brojni i veoma kvalitetni pa je, takođe, brojnom žiriju bilo teško izabrati najbolje. Žiri, koji je delovao u sastavu Mirjana Avguštin, Daniela Beuk, Svetlana Lozanov, Olivera Nikolin, Marija Čurčić, Stevo Diklić, Dragan Kolak, Laza Čurčić i Đorđe Šarkić, ipak je uspeo proglasiti najbolje učesnike po kategorijama.

          Bioskopska sala Doma kulture u Titelu bila je toga dana stecište brojnih ljubitelja ćiriličke pismenosti. Na početku programa koji je vodio Dragan Kolak, pozdravnom besedom prisutnima se obratio Đorđe Šarkić, direktor Narodne biblioteke, istakavši značajne datume u istoriji ćirilice koja pripada svetskoj kulturnoj baštini pa je zbog toga i ovakvim manifestacijama potrebno negovati i razvijati. U programu je učestvovala sestra Jefimija otpevavši nekoliko divnih starih pesama, a glumica Gordana Simić govorila je stihove Mike Antića. Učesnicima je bila najzanimljivija dodela nagrada i priznanja.

          Dodeljivane su po tri nagrade prema uzrastu i oblastima, kako za osnovne tako i za srednje škole. Najbolji pismeni zadatak učenika osnovnih škola napisala je Kristina Bogdanović iz OŠ “Vasa Čarapić“ iz Belog Potoka, dok je najboljim srednjoškolskim radom proglašen sastav Radivoja Brkića iz PBŠ “Dimitrije Davidović“ iz Zemuna. Najbolji pismeni zadatak na ruskom kao maternjem jeziku je sastav Gorana Pavloviča iz Škole pri ambasadi Rusije iz Beograda, a na rusinskom jeziku to je sastav Ane Rimar iz Gimnazije “Isidora Sekulić“ Novi Sad. U posebnoj kategoriji pesničkih talenata najboljom je proglašena pesma Ester Ileš iz Gimnazije u Senti.

          Pokrovitelji ove izuzetne manifestacije su Opština Titel i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 24, 05, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *