Neobično, a u Gardinovcima

Koka nosi zelena jaja

        Kad je Zorica Obrenov iz Gardinovaca jednog dana u gnezdu našla zeleno kokošije jaje naprosto se zaprepastila. Svašta joj je u tom trenutku padalo na pamet: da je to samo puka slučajnost, da ga je možda neko podmetnuo, da sluti nečemu… Ali kad se to i narednih dana ponovilo, pomislila je da je zbog trave koju koke jedu po dvorištu. Ako je tako, zašto onda nisu sva zelena?
          Koka je nastavila da nosi zelena jaja, ali ih Obrenovi nisu odmah koristili za jelo, sve dok nisu pitali veterinare. Oni su im objasnili da boja jaja nema veze sa njihovim sastavom pa prema tome i kvalitetom te da ih mogu normalno koristiti. Kad se jaja uliju, kažu Obrenovi, sasvim su običnog izgleda, mirisa i ukusa.
         – Prošle godine kupila sam na pijaci piliće od kojih, kad su porasli, jedna koka nosi zelena jaja. Ranije su ona bila još zelenija. Nisam ih stavljala pod kvočku da se izlegu, da vidim da li bi se ova osobina prenela na potomstvo – ističe Zorica.
        – Kad mi je supruga ispričala da jedna koka nosi zelena jaja, ja sam ih pratio i otkrio koja je kokoš u pitanju – rekao nam je Tima i otišao da je pronađe.
          Tako su Obrenovi postali popularni u Gardinovcima sa svojom kokom i njenim zelenim jajima.


Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 22, 05, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *