Folklor okupio preko 500 mališana

        Negovanjem sopstvene kulture i tradicije spoznajemo sebe. Spoznavši sebe naučimo da cenimo i poštujemo druge. Kada se to nauči u najlepšem životnom dobu – detinjstvu, uspeh je izvestan, a naša budućnost sveta i svetla, to je moto Susreta dečijih folklornih ansambala koji se održavaju pod nazivom „Deca čuvari tradicije – Đeram“.
        Prvi od osam susreta koliko će se održati ove godine u osam vojvođanskih  mesta,  u Titelu, okupio je preko 500 mališana iz Mošorina, Stejanovaca, Farkaždina, Siriga, Iriga, Rumenke, Konaka, Neuzine, Idvora, Despotova i Titela.
        – I ovaj prvi susret je pokazao da smo osnovni zadatak – afirmaciju folklornog stvaralaštva u potpunosti ispunili pred brojnom titelskom publikom, ističe Jovica Sremac, koreograf iz Botoša, jedan od organizatora ovih Susreta.
        Nakon defilea Glavnom ulicom učesnici su se okupili na Paradnom trgu, a deca su na pozornici, za koju je scenografiju uradila akademski slikar Danijela Beuk, pokazala sve bogatstvo našeg folklornog stvaralaštva. Publika je toplo pozdravila sve izvođače, od najmlađih, čak trogodišnjaka, do osmaka koji su izveli brojne igre iz Srbije i Vojvodine. Na pozornici su se ređali članovi KUD-a «Zmaj» iz Iriga, AKUD-a «Prota Svetozar Vlaškalić» iz Mošorina, KUD-ova »Sloboda» iz Rumenke, »Đurđevak» iz Farkaždina, «Branko Radičević» iz Siriga, »Stevan Petrović Brile» iz Stejanovaca, «Mladost» iz Konaka, »Sveti Nikola» iz Neuzine, folklorna sekcija Doma kulture «Mihajlo Pupin» iz Idvora, te domaćini, Plesna škola «Zec». Kao gosti Susreta nastupili su članovi AKUD-a «Jovan Popović» iz Titela.
        Za to vreme vredni kuvari pripremili su večeru za decu. Našlo se i desetak žena koje su se brinule da sva deca budu uslužena.
        – Organizacija susreta je fantastična, ovoliko dece dočekati, i da sve tako lagano teče, svaka čast domaćinu ističe Violeta Jovanović, predsednik KUD-a „Sloboda“ iz Rumenke. Jovan Dobrota, predsednik KUD-a „Zmaj“ iz Iriga, koje ima stogodišnju tradiciju, kaže da je ovaj putujući festival prava stvar za druženje dece, sklapanje novih prijateljstava, te da se sačuva naša folklorna
baština. Zadovoljan je i prijatno iznenađen Svetislav Pejčić, snimatelj TV IN iz Iriga.  Marija Moro, sekretar KUD-a Konak i članovi saveta Katarina Erdedi i Goran Janjić pričaju da je njihovo Društvo i reaktivirano pre godinu i po dana. Da mesna škola ima stotinak učenika, od toga je polovina u Društvu. Njihovi članovi već su bili na opštinskoj i zonskoj smotri. – Domaćini su bili odlični, a nadamo se da ćemo i mi iako nemamo ni hiljjadu stanovnika u decembru biti dobri domaćini, ističe Marija Moro. Naredni domaćin Susreta je AKUD „Prota Svetozar Vlaškalić“ iz Mošorina, a Ljubomir Krunić, umetnički rukovodilac Društva ističe da su počeli sa pripremama i da će za seosku slavu, Spasovdan, i za Susrete 26. maja spremno dočekati preko 800 gostiju.


        – Zadovoljna sam kako su prošli susreti i hvala sponzorima uz čiju je pomoć sve proteklo u najboljem redu – opštini Titel, DOO „Nelt“ i „Velplast“, pekarama DAF i „Beograd“, mesari „Milić“, OŠ „Svetozar Miletić“, STR „Voćko“ i „Titeljanka“, JKP „Komunalac“, Lovačkom društvu „Šljuka“, Solarov prometu, te pravoslavnoj i rimokatoličkoj crkvi, ističe Bisljka Šer, umetnički rukovodilac Plesne škole „Zec“koja je bila domaćin prvih susreta. Uz manifestaciju izdat je i prigodan Bilten.





Autor: Dušanka Buvač
Datum: 02, 05, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *