Seminar za buduće preduzetnike

Opština Titel u saradnji sa Agencijom za mala i srednja preduzeća „ALMA MONS“ iz Novog sada organizovala je dvodnevni seminar za početnike u biznisu i buduće preduzetnike.

    Očekivalo se, u dogovoru sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, da će seminaru prisustvovati tridesetak lica koja su iskazala želju da otvore nešto samostalno. Nažalost, odziv nije bio prema očekivanjima organizatora. Prvog dana seminara učesnici su upoznati sa pravnim aspektima koji se moraju poznavati prilikom osnivanja radnji ili  osnivanja preduzeća. Druga oblast koja je obrađena je preduzetništvo i preduzetnik, a bilo je više reči o preduzetništvu i osobinama dobrog preduzetnika, sagledavanju sopstvenih vrednosti uz analizu preduslova za realizaciju poslovne ideje.
        Drugog dana polaznici su detaljnije upoznati na koji način se radi analiza izvora finansiranja za realizaciju biznisa kao i sa osnovama računovodstva.
        Svi koji su prisustvovali seminari zadovoljni su onim što su čuli i naučili od stručnjaka agencije „ALMA MONS“. Interesantno je da seminaru nisu prisustvovali samo nezaposleni nego i oni koji imaju značajno iskustvo u privatnom sektoru. Svetlana Savić, iako ima Agenciju za vođenje knjiga već petnaestak godina ističe da je ovo bila prava prilika da se nešto novo čuje, a pogotovo je prednost što se ne mora ići u veliki grad. Miroslava Lazić planira otvaranje rođendaonice i ovaj dvodnevni seminar joj je mnogo pomogao u rešavanju pojedinih dilema. Posle 25-godišnjeg rada Milena Kraćica planira da zajedno sa sinom koji je završio ekonomsku školu, otvori Agenciju za vođenje knjiga.  Hemijski tehničar Radmila Slavnić planira da otvori firmu za prodaju kompjuterske opreme. Iako ima više od 20 godina privatnu stolarsku radionicu Vlado Bogojević ima u planu da je pretvori u umetničku radionicu. Njegov najveći problem je kako da etno-kuću  dovede u zakonske okvire, sa željom da ona bude zamajac koji će pomoći mnogim Titeljanima da bez teškoća prodaju svoje proizvode od suvenira do zdrave zimnice. Najmlađa na ovom seminaru bila je 22- godišnja studentkinja  preduzetnog menadžmenta koja kaže da je smatrala da može nešto novo naučiti i tako je i bilo. Naučila je dosta toga iz računovodstva, pa će sutra sama moći voditi knjige za Karate klub „Mladost“ koji je osnovala u Mošorinu.
        Jedan od komentara predavača bio je da u opštini ima toliko ekonomista, ali da nema nikog da napravi biznis plan, što je dokaz da se ne napreduje dovoljno u struci.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 20, 04, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *