Led veličine kokošijeg jajeta

Poljoprivrednici južne Šajkaške obrali bostan


          GARDINOVCI: U utorak, oko 18 časova i 30 minuta, nevreme praćeno olujnim oblacima i ledom sručilo se na južnu Šajkašku zahvativši Titel, Lok, Gardinovce i Kovilj te južne delove vilovačkog i šajkaškog atara a, kažu, bilo ga je i na Titelskom bregu. Najviše su stradali gardinovački i koviljski te južni delovi šajkaškog atara.  Grad do veličine kokošijeg jajeta naneo je ogromnu štetu usevima i voćnjacima, a oštećeni su i mnogi stambeni i privredni objekti. Poljoprivrednom preduzeću Titel ad grad je u gardinovačkom ataru uništio oko 450 hektara žita. Delovala je i protivgradna odbrana, ispalivši oko desetak raketa i, verovatno, sprečila još veću štetu.

        – Eto, desilo se to baš na zavetni dan sela jer su pre nekoliko godina Gard

inovci na današnji dan takođe stradali od grada. U životu nisam video krupniji led od ovoga koji je bio kao kokošija jaja, a padao je veoma gusto – rekao je Mirko Žigić. 

        – Led je za svega desetak minuta uništio sav trud nas poljoprivrednika. Kad je oluja prestala, otišao sam u atar da vidim šta mi je ostalo. Pa to je bogu za plakati. Kod spomenika pilotima, pored puta Šajkaš – Titel, grad mi je uništio bostan i kukuruz. A tako je i u ostalim delovima atara – sa setom priča Slobodan Simić.

          Pored Simića, u ataru smo zatekli i Šajkašane Nedjeljka Radića, Novu i Desimira Ignjića, Miladina Đurića i Tomislava Tešića te Vilovčana Radoslava Bojanića. Ljudi ne mogu da veruju šta ih je zadesilo.

         – Nikad jedno zlo ne ide samo – kaže Novo Ignjić. – Prvo nas je pogodila suša, a sad i led. Utrošio sam oko 500 kilograma različitog veštačkog đubriva po jutru u želji da imam što bolji rod i sada je sve upropašteno. Najviše mi je stradalo žito. I šta sad da radim i kome da se žalim?

          Po mesnim zajednicama već se mogu prijavljivati štete pa će biti i neke nadoknade, poručuju iz Opštine Titel.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 24, 05, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *