Deset nezaboravnih dana u Poljskoj

Članovi AKUD-a „Jovan Popović“ učestvovali na 27. međunarodnom festivalu folklora u Lođu

Kruna višedecenijskog rada AKUD-a „Jovan Popović“ je desetodnevno gostovanje u Poljskoj od 6. do 16 jula.

 

– Bilo je to, iako izuzetno naporno, ali predivno gostovanje na kome smo imali  8 nastupa, i na svakom smo se predstavili sa najmanje dve, a na pojedinim i sa pet koreografija, priča Svetlana Savić, sekretar AKUD-a „Jovan Popović“. Dodaje da su prešli preko 3000 kilometara, od toga u samoj Poljskoj preko 900 kilometara.

 
 
 
 

        Imali su izuzetno zgusnut program. Osim koncerata, svakodnevno su imali radionice igara na kojima su oni učili poljske igre, a Poljake i ostale učesnike 27. međunarodnog festivala folklora u Lođu učili naše igre. Posle samo četiri dana uvežbavanja preko 150 učesnika iz više zemalja pokazalo je kako je savladalo mazurku na gala koncertu.
        Igrači s ponosom pričaju da su bez većih teškoća uspeli „skinuti“ korake svih učesnika, ali njima to nije polazilo za „nogom“ kada su u pitanju naše igre, osim „Bele Rade“. Poljskoj publici su se najviše dopale Igre iz Pirota. Osim u Lođu članovi AKUD-a nastupili su po gradovima udaljenim i po osamdesetak kilometara od ovog velikog poljskog grada. Ipak, bilo je dovoljno vremena da upoznaju znamenitosti Lođa, ali i prestonice Poljske Varšave gde su bili gosti i naše ambasade.
        – U nezaboravnoj uspomeni ostaće nam defile najdužom ulicom Lođa, preko 5 kilometara, i posle toga nastup na centralnom trgu  uz predstavljanje našeg Društva pred brojnom publikom, pričaju mlađi učesnici ovog gostovanja. Svi ističu neverovatnu brigu i pažnju domaćina koji su 24 sata bili sa članovima Društva.
        A da je „Jovan Popović“ ostavio veliki utisak u Lođu i okolnim mestima svedoče pozivi i pohvale koje stižu iz Poljske.
       
Javili su se Marek Kozlovski i Jacek Urbaniak, eksperti za saradnju sa Evropskom unijom pri gradskoj vladi Lođa, koji su u više navrata boravili u Titelu prilikom realizacije programa »Razmena« kao i od Blanke Rudnicki, glavnog organizatora festivala.

        Ukoliko vas interesuje kako je izgledao nastup AKUD-a pogledajte Galeriju gde možete videti mnoštvo fotografija sa gostovanja.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 23, 07, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *