U junu 180 litara kiše po kvadratu

Temerin: U toku juna na području opštine Temerin bilo je 180 litara padavina po kvadratnom metru. Uz česte i obilne kiše u aprilu i maju, 2010. godina biće karakteristična po velikoj količini vlage.

        U dva navrata, između 13. i 14. juna i u petak 18. juna pravi tropski pljusak pratili su oluja, led, a u pojedinim delovima Temerina pravi orkan. Odnet je krov sa magacina ranijeg poslovnog prostora Lesna Slovenj Gradeca na Vašarištu, a poljomljeno je više desetina krošnji i stabala u starom temerinskom parku, bašti Fontana i drugim delovima naselja.

        – I prvi dan leta doneo je kišicu, preko dana naoblačenje i sparinu kao u tropima, a onda malo grmljavine provala oblaka koja je trajala jedan čas. Ulice Proleterska, Ive Lole Ribara i Jokai Mora bile su poplavljene jer plitiki kanali nisu mogli da prime atmosferske vode. Pljuskovi su prekidani intervalima kada je samo rominjalo, a jaka kiša padala je celu noć između 21. i 22. juna. Za 24 časa palo je 70 litara po kvadratnom metru – ističe Laslo Tot, agronom OZZ „Žunji-Silak“ iz Temerina.

        Može se reći da je u srednjem i zapadnom delu temerinskog atara bilo više od 200 litara po kvadratnom metru, nešto manje prema Gospođincima, ali je u dva navrata led doneo štete na usevima o povrću.

Autor: Mile Milojević
Datum: 22, 06, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *