Bibliografija o Rusinima

Titel: Marija Čurčić, penzionisani bibliotekar Biblioteke Matice Srpske, višedecenijskim upornim, brižljivim, sistematičnim radom uspela je sakupiti građu i objaviti knjigu Bibliografija Rusina u Jugoslaviji 1918 – 1980. godine.

        Knjigu je pre nekoliko dana objavila Biblioteka Matice Srpske, a na 1080 strana prikupljene su knjige, kalendari, časopisi i novine objavljene na rusinskom jeziku u ovom periodu.
        – Građu za knjigu sam počela da sakupljam davne 1975. godine. Najveći deo vremena sam provela tragajući za građom, pošto se većina nalazila u ličnim ili porodičnim bibliotekama. Ova knjiga će biti od velike pomoći onima koji će se  baviti  istraživačkim radom vezanim za dostignuća u kulturi Rusina koji su na ovim prostorima prisutni 2,5 veka od 1745. godine, ističe Marija Čurčić. Po njenoj oceni  bibliografija sadrži 95% onoga što je objavljeno na rusinskom jeziku u naznačenom periodu. Naravno, najviše građe je prikupljeno u mestima gde su Rusini najviše živeli – Ruski Krstur, Kucura, Đurđevo, Novi Sad, mesta po Sremu i Slavoniji, dok je danas sve više Rusina po Kanadi. Prve knjige, i to tri knjige, na rusinskom jeziku štampane su 1698. u Trnavi.
        Marija Čurčić je koautor knjige Bibliografija o Rusinima u Jugoslaviji koja je izašla 1989. godine u kojoj je obuhvaćeno sve ono što su drugi pisali  o Rusinima. Knjigu Ogledi iz bibliologije objavila je 1993. za koju je recenziju napisao Boško Petrović ocenjujući da su „prilozi iz bibliologije mnogo više…“ 

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 01, 04, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *