Titel "Brand" još jedna neuspela privatizacija

Prema podacima sa kojima raspolažemo Titel „Brand“ je u ovom momentu dužan 155 miliona dinara, potražuje 69,5 miliona i raspolaže sa 24,3 miliona dinara u vrednosti roba i materijala, tako da će po završnom računu iskazati negativan bilans.

        Najveći dug fabrike odnosi se na poreze i doprinose, kao i 15 miliona Metals banci, ističe Živko Stanković koji je vd direktora.
        Podseća da je 1982. godine iz ove fabrike izašlo 13.000 tona prerađevina od povrća, kada su bili poznati brend i na zapadnom tržištu.
Posle uvođenja trećih privremenih mera 1999. došlo je  oživljavanje proizvodnje. Ponadali su se da će krenuti nabolje 2003. kada su privatizovani. Te godine realizovali su 4.000 tona gotovih proizvoda, i iz godine u godinu sve više su padali da bi Agencija za privatizaciju krajem prošle godine raskinula ugovor  sa vlasnicima  zbog neizmirenja obaveza, a 70% kapitala fabrike je preneseno  u vlasništvo Akcijskog fonda Republike Srbije. Žiro račun je u blokadi od 2004. Najveći problem su neisplaćene plate od juna 2006. Radnici su tužili fabriku, dobili sudski spor i putem plenidbe se naplaćuju ta dugovanja. Sud i dalje nastavlja popis i prodaju nepokretnosti. Drugi problem je veliki dug  elektrodistribuciji. Ako ne uplatimo  dug do kraja februara isključiće nam struju, a to znači da će prestati sa radom komore i propašće roba koja vredi više miliona dinara, ističe Milan Bešlin privremeni zastupnik kapitala Akcijskog fonda.

        Stanković i Bešlin naglašavaju da imaju veliku podršku lokalne samouporave koja je iznašla mogućnost da radnicima dodeli jednokratnu pomoć. Kada je fabrika privatizovana imali su 130 radnika. U međuvremenu bilo je penzionisanja, a većina se kao tehnološki višak, bez otpremnine, našla na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje tako da trenutno imaju 46 radnika koji su na plaćenom godišnjem odmoru. Kažu da je izuzetno teško naplatiti ranije prodatu robu. Onoliko koliko su prodali bili su u stanju da isplate1,5 platu zaposlenim i to svima isti iznos od čistačice do direktora.

        Stanković ističe da je jedina svetla tačka što su dobili 800 000 dinara bespovratnih, namenskih  sredstava za uvođenje HACCP kvaliteta. Traže strateškog partnera, ima zainteresovanih za kupovinu fabrike, ali još uvek nema konkretne ponude.
        Stevan Gečevski, član Upravnog odbora i načelnik za privredu opštinske uprave kaže da bi bilo dobro da fabrika nastavi sa radom, jer je velika tradicija u preradi povrća ovog kraja.
       
Nažalost, primer Titel „Branda“ dokazuje da je privatizacija i u ovom slučaju krajnje neefikasna kod nas. Sistem ne nudi  stalnu kontrolu nadzora ne samo postupka realizacije kupoprodajnog ugovora, nego i stalnog nadzora nad njegovom celovitom primenom i poštovanjem zakona od strane većinskih vlasnika. Stalna tolerancija neplaćanja poreza i obaveznih doprinosa na zarade zaposlenih dovodi do toga da kupac plati deo kupoprodajne cene Agenciji, ali za vreme svog gazdovanja napravi daleko veći dug, tvrdi Tomislav Stajić, poverenik VSS u Titelu i član Upravnog odbora Titel „Branda“.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 20, 02, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *