Mošorin – nezadovoljni stočari poručuju

Omasovljenjem i udruživanjem ostvarićemo svoja prava!

        Nezadovoljni stavom vlade i njenim nečinjenjem na razrešavanju problema u kojima se našlo stočarstvo u našoj državi stočari se sve više i bolje organizuju.

        Nezadovoljni stavom vlade i njenim nečinjenjem na razrešavanju problema u kojima se našlo stočarstvo u našoj državi stočari se sve više i bolje organizuju.

         Stočari titelske opštine okupili su se 10. februara u Mošorinu sa namerom da tog dana blokiraju raskrsnice u obližnjem Šajkašu. Posle ragovora sa predstavnicima lokalne samouprave, uz znatno  prisustvo  policijskih snaga, odustali su od blokade i odlučili se na protestnu vožnju sa petnaestak traktora do Novog Sada uz nadu da će se njihovi problemi rešiti za 2-3 dana na nivou države i  posle sastanka u vladi koji je bio zakazan za 14. februar.

        Pošto vlada i njeni zvaničnici u međuvremenu ništa nisu uradili na razrešenju problema u stočarstvu ponovo su se juče okupili u Mošorinu, ovaj put u daleko većem broju. Bili su tu predstavnici Unije stočara Mačve i Srema, udruženja iz Subotice, Zrenjanina i preko 250 stočara Šajkaške iz Titela, Žablja, Mošorina, Đurđeva, Kovilja… Predstavnici Unije stočara Mačve i Srema su naglasili da su ogorčeni  na rezultate sastanka u Vladi i ponašanjem ministra Predraga Bubala. – Mošorin je izrazito stočarski kraj u Južno-bačkom okrugu sa više od 5000 svinja, 10 000 ovaca, preko 2500 krava muzara, čiji vlasnici  dnevno isporučuju preko 15000 litara mleka i  stanje u stočarstvu nas i te kako pogađa. Trenutno u oboru moje domaćinstvo  ima 50 svinja koje mogu prodati po maksimalnih 55 dinara žive mere. Nećemo ih prodavati, na sreću imamo  dovoljno hrane, dok se ne reši problem i ne dobije realna cena, ističe Vesna Tubić Krunić, aktivistkinja Udruženja stočara iz Mošorina . Stočari su zauzeli čvrst stav da moraju ići na omasovljenje udruženja stočara u celoj Vojvodini i Mačvi da bi se mogli adekvatno suprotstaviti ignorantskoj politici vlade.
        Predstavnici Unije stočara Mačve i Srema i udruženja iz Banata i Bačke dogovorili su se da utvrde konkretne zahteve sa kojima će ići na novi sastanak u Vladi koji je zakazan za 20. februar.
        Živan Milinov, jedan od aktivista Udruženja stočara iz Mošorina, izneo je jedinstvene zahteve poljoprivrednih proizvođača iz Srbije:

  • subvencioniranje svakog registrovanog proizvođača kojem klanica otkupi tovljenika do iznosa od 100 dinara po kilogramu. Proizvođač bi predao račun u Upravu za trezor na kome bi jasno bila izražena otkupna cena i država bi nadoknadila razliku u roku od mesec dana. Mera bi bila oročena na dva meseca;
  • ukidanje vakcinacije na svinjsku kugu;
  • zaključivanje i poštovanje dugoročnih kupoprodajnih ugovora između proizvođača i klaničara;
  • omogućavanje vraćanja kratkoročnih kredita kroz sredstva od subvencija;
  • osnivanje agencije za intervenciju na tržištu koja bi pod jasnim pravilima i na transparentan način vršila intervencije;
  • investicionom podrškom obezbediti poboljšanje ishrane, rasnog sastava i objekata za uzgoj svinja;
  • ukidanje svih uredbi donetih od strane Vlade Republike Srbije u januaru mesecu 2007. godine, osim uredbe o subvencioniranju proizvodnje mleka.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 15, 02, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *