Kanalizaciona mreža u Titelu 3 miliona evra

Javna je tajna da pojedini građani prazne septičke jame, oni koji su blizu Tise direktno u reku, u postojeće kanale, ili koriste kišno vreme da sadržaj ispuste na ulicu.

Ovu konstataciju izneli smo i  Vasi Pajiću vd direktora JP „Prostor“.

– U pravu ste i mi imamo pritužbe građana. Oni ogorčeno ukazuju na taj naš veliki problem. Pored smrada neosporno je da je prisutna opasnost od zaraze. Jedino adekvatno rešenje ovog problema  je izgradnja kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda. Po predračunskim cenama kojima raspolažemo  reč je o velikoj i vrlo skupoj investiciji. Na osnovu projektne dokumentacije trebalo bi da se uradi 30 kilometara kanalizacione mreže, a cena dužnog metra je 100 evra. Vrednost  investicije je, dakle, 3 miliona evra, bez prečistača otpadnih voda koji  sam košta preko 2 miliona evra. Konkretno, to znači  da bi svako od 2000 domaćinstava, koliko ih je u Titelu, trebalo da izdvoji po 1500 evra. Uzimajući u obzir da nemamo samodoprinos, sigurno je da bi to bilo  veliko finansijsko opterećenje za svako domaćinstvo, ističe Vasa Pajić.

Poznato je da su sve investicije iz komunalne infrastrukture skupe, a poseban je problem što se bez kanalizacije ne mogu otvarati, ne mogu dobiti dozvole, za pojedine segmente male privrede, a samim tim nema ni razvoja mesta.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 15, 02, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *