Manifestacioni turizam sve izraženiji

Temerin: Turistička organizacija Vojvodine objavila je kalendar sa oko 600 manifestacija koje će tokom 2010. godine biti organizovane na području 45 vojvođanskih opština.

        Manifestacioni turizam Vojvodine razvijao se na osnovu različitih načina privređivanja, običaja, verovanja, navika, na etnički i religijski heterogenom prostoru. Tako su nastali festivali, smotre, sajmovi, vašari, izložbe, sportski susreti, rituali – koji svojim programima i ponudom predstavljaju značajan turistički potencijal u ukupnoj ponudi Vojvodine i Srbije.
        U kalendaru je istaknuto i desetak kulturnih manifetacija na području opštine Temerin, koje po obimu i kvalitetu prevazilaze okvire lokalne sredine.
        U toku januara održan je Sajam vina u Temerinu i manifestacija Badnje veče u Bačkom Jarku a giodišnji koncert KUD Vuk Karadžić planiran u martu. U aprilu, Planinarsko smučarski klub Sirig organizovao je akciju Šetnja pored Jegričke.
        Manifestacija Đurđevdanski dani održana je 6. maja u MZ Staro Đurđevo, a krajem tog meseca Temerin je bio u znaku akcije vinara ’Top 12 vina Vojvodine’. Tradicionalna Pasuljijada Eko centra ’Vodomar’ održana je od 4. do 6. juna, a moto šou početkom jula na temerinskom Vašarištu. Ilindanske svečanosti Temerinci su po 157 put obeležili od 15. do 20. jula nizom kulturno-umetničkih manifestacija. . Krajem jula organizuju se i likovne kolonije ’Jegrička 2010’ u Info centru 'Park prirode Jegrička', odnosno ’Takt’ – na Heverovom salašu u Sirigu. Četvrtu temerinsku Fijakerijadu 8. avgusta organizuje Konjički klub ’Vitez’. Steptembar će biti u znaku manifestacije ’Dani evropske baštine’ i tradicionalnog Siriškog prela., U oktobru je Južnobački festival ludaje u Temerinu, ’Pitijada’ u Bačkom Jarku i program KUD Vuk Karadžć ’Sačuvajmo od zaborava’.
        Bogata lepeza akcija manifestaciono- kulturnog karaktera planirana je i za novembar, kada će u Temerinu biti održani ’Tini festival’ i program povodom ’Martindana’.
        Za decembar je planirana Božićna izložba ručnih radova – koju organizuje Društvo ljubitelja bašte u Temerinu.

Autor: Mile Milojević
Datum: 27, 07, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *