Matica srpska objavila četvrtu knjigu Laze Čurčića

Na tradicionalnom prošlogodišnjem Vidovdanskom naučnom sastanku, četvrtom po redu, koji organizuje titelsko Društvo za istoriju i teoriju knjige i čitanja Miro Vuksanović, upravnik Biblioteke Matice srpske je obećao da će ova kuća o osamdesetoj godišnjici rođenja Laze Čurčića objaviti njegovu knjigu.

        Sa malim zakašnjenjem knjiga pod nazivom Ishodi i staze srpskih knjiga 18. veka izašla je iz štampe, a objavljena je u ediciji Tragovi čiji je pokretač i urednik Miro Vuksanović. U ovoj ediciji 1996. objavljena je i Čurčićeva  knjiga Kazivanje o Biblioteci Matice srpske.
        – Laza Čurčić, bibliotekar, istoričar srpske knjige, književnosti i kulture, bibliolog, pokretač, urednik, priređivač i redaktor publikacija, učesnik, inicijator i utemiljivač naučnih skupova posvećenih knjizi, skoro ceo svoj radni vek proveo je u Biblioteci Matice srpske, baveći se istraživanjem, kompletiranjem i opisom istarih i retkih knjiga. Neumorno tragajući za knjigama i sa zanosom ih sakupljajući, znatno je doprineo da Matičine  zbirke rariteta danas po mnogo čemu budu jedinstvene i nezaobilazne riznice pisanog nasleđa, napisala je Dušica Grbić, priređivač knjige.
        Iz obimnog autorovog opusa priređivač je odabrao jedanaest već publikovanih tekstova u uglednim časopisima i zbornicima i dva nova, do sada neobjavljena rada. Prvi tekst je posvećen srpskoj ćirilici, njenim razvojnim etapama kroz vekove. O  pokušajima reformisanja ćirilice Jovana Georgijevića u drugoj polovini osamnaestog veka govori se u drugom tekstu. Svakako je za Titeljane interesantan tekst o titelskim školama u 18. veku koje su u jednom veku prešle put od srednjovekovnih do najsavremenijih škola. Po dva teksta posvećena su Stematografiji Hristifora Džaferovića, skupocenoj bakroreznoj knjizi iz 1841. i izdanjima venecijanske štamparije Dimitrija Teodosija-Bukvarima iz 1761. i 1772. Između ostalog, tu je i obimna studija o prvim pročitanim knjigama, njihovoj trgovini, knjižarama i bibliotekama u Novom Sad; autor je tražio odgovor na pitanje “Gde su srpski pisci 18.veka nalazili štamparije da štampaju lepe knjige”, a  knjiga se završava  tekstom o pre
thodnicama knjiga za narod.
       
Knjiga Ishodi i staze srpskih knjiga 18. veka Laze Čurčića „znalca enciklopedijske širine i još uvek izuzetne istraživačke energije i upornosti“ štampana je u 500 primeraka, na 180 strana. Štampanje ove knjige omogućilo je Ministarstvo za kulturu Republike Srbije.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 16, 01, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *