Božić u Titelu svečano i uz vatromet

Na Badnji dan u 12 časova, svetu liturgiju služio je titelski paroh Mile Majkić, a istog dana u 19 časova, u crkvenoj porti pred mnogobrojnim vernicima kojih je bilo više od 500, osvećen je i upaljen badnjak.


        Iako po crkvenom shvatanju mnogi smatraju da je Uskrs veći praznik od Božića, kod Srba Božić je vezan za stare tradicionalne običaje koji se razlikuju od kraja do kraja i od mesta do mesta. Ali u svakom domu na taj dan može se naći Badnjak, slama, kolač, česnica i upaljena sveća.

        Tako je bilo i u Titelu gde je pravoslavnom hramu „Uspenje Presvete Bogorodice“ obeležen ovaj crkveni i narodni praznik. Na Badnji dan u 12 časova svetu liturgiju služio je titelski paroh Mile Majkić, a istog dana u 19 časova, u crkvenoj porti pred mnogobrojnim vernicima kojih je bilo više od 500, osvećen je i upaljen badnjak. Crkveni hor pojao je pohvalnu pesmu Božiću „Rožestvo tvoje Hriste Bože naš“, a deca u prigodnim kostimima izveli su vertep – kratki prikaz Hristovog rodjenja. Nakon paljenja badnjaka – pored kamenog krsta u porti crkve, paroh Majkić održao je propoved o značaju Božića i značaja paljenja badnjaka. Naglasio je da se sve ovo čini u slavu novorođenig Hrista koji je doneo mir celom svetu. Paljenje badnjaka ispraćeno je vatrometom koji je zadivio sve prisutne.
        Na Božić, tačno u ponoć, služeno je u hramu jutrenje. Bogoslužili su osim paroha Majkića i penzionisani sveštenici Milan Ljubojević i Milivoj Boberov. U punoj crkvi bilo je dosta mladog sveta,  bilo je vernika drugih veroispovesti, a bio je i  župnik rimokatoličke crkve u Titelu Franjo Lulić, i predstavnici lokalne samouprave.
       Na svetoj liturgiji koja je održana u 9 časova paroh Majkić pročitao je božićnu poslanicu partijarha Pavla, svih mitropolita i vladika, a najčešće reči koje su tog jutra Titeljani upućivali jedni drugima bile su „Hristos se rodi – vaistinu se rodi“!

Autor: Žika Marković
Datum: 14, 01, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *