Sveti Stefan Dečanski – seoska slava u Vilovu

Iako je bio lep, radni novembarski dan Vilovčani su na skroman način obeležili svoju hramovnu slavu 24. novembar, Sveti Stefan Dečanski. Istim povodom obeleženo je 200 godina izgradnje hrama, a 2009. godine napuniće se 460 godina od prvog pisanom pomena Vilova.

            Na dan slave održana je sveta liturgija koju je služio arhijerejski namesnik žabaljski Jovica Jovanović sa administrativnim sveštenikom parohije jerejem Ivanom Vačekom, jerejem Brankom Milojevićem privremenim parohom u Šajkašu i jerejem Žarkom Blagojevićem iz gornjeg Kovilja. Nakon obavljenog trokatnog ophoda oko hrama prisutnim vernicima obratio se arhijerejski namesnik rečima:
            – Stefan Dečanski bio je sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Pet godina je bio u zatočeništvu što je bilo uobičajeno za to vreme u borbi za prestol. Odlikovao se svetošću života i podviga. Njegove, i sa njim, uvek su bile mudrost i ljubav i zato je i proglašen za sveca, rekao je arhijerejski namesnik Jovanović i dodao da je Stefan Dečanski umro 1336. godine, a da mu je najveća zadužbina bila manastir Dečani kome se i dan danas divimo. Na kraju govora čestitao je Vilovčanima slavu i jubilej 200 godina od podizanja hrama.
            U popodnevnim časovima (16 časova), kada je služeno večernje, obavljeno je i rezanje slavskog kolača, a taj čin uradio je sveštenik iz Loka Aleksandar Basara sa jerejom Brankom Milojevićem, sveštenikom Stevanom Lukićem iz Kovilja i đakonom Stojanom Marićem iz Žablja. Ovogodišnji kum slave koji je pripremio slavski kolač bili su Rada Bojanić uzorni poljoprivrednik i predsednik Saveta Mesne zajednice Vilovo i njegova žena Ružica, a osim brojnih vernika u hramu je bio prisutan i predsednik Skupštine opštine Titel Milan Nastasić. Nakon rezanja slavskog kolača i osveštanja koljiva u svetosavskom domu je nastavljeno obeležavanje slavu uz pripremljeno posluženje.
            Na ulicama Vilova povodom seoske slave bilo je veoma živo, mnogo više je bilo prisutno i građana kao i prodavaca dečijih igračaka i svih ostalih koji su nudili svoje proizvode, a zanimljivo je da je bilo dost njih koji su prodavali kućne ljubimce. Uveče kafane su bile pune, a ovako dobroj, do sada nezabeleženoj, poseti trebalo bi zahvaliti i lepom vremenu koje je bilo ovih dana.

Autor: Ž. Marković
Datum: 07, 12, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *