“Otvaranje petog pečata” i za Titeljane

Kritičari kažu da umetnik svojim delom može biti angažovan u i naslovu dela. To je potvrdio i Dobro Marić, umetnik – slikar koji je u svoj „ekspresivno – apstraktni umetnički svet uneo fabulu simbola i vere“.

            Izložba titelskog umetnika „Otvaranje petog pečata“ koja je održana od 6. do 26. septembra ove godine u galeriji „Podrum“u Novom Sadu izazvala je veliku pažnju kritike i ljubitelja likovne umetnosti.
        – Prvi put mi se desilo da na izložbi imam nepodeljeno mišljenje publike i kritike, što mi je drago da su moje delo videli upravo onako kako ga ja osećam kao stvaralac, ističe Marić. Marić se svojim platnima prikrao stradanju jednom dubokom i kompleksnom promišljanju, prikrao mu se i najavio ga u koloritu svojih, po formatu, velikih slika. Nadahnut u osnovi svojih slika, umetnik unosi jata golubova, te daleke simbole ljubavi, mira, sklada i čistote. Dobro Marić u potrazi za mirom, nadanjem i radošću, sa jasnim simboličkim značenjem postaje angažovan u svojoj naizgled skromnoj misiji, ali ona nikako nije skromna sa ovako jasno utisnutim i velikim simbolom vere i opšteg znaka dobrog, napisao je Žarko Dimić u katalogu za izložbu Dobre Marića čiju je realizaciju omogućila uprava za kulturu grada Novog Sada.
        Upravo za ovu izložbu Dobro Marić je nagrađen novembarskom nagradom opštine Titel. -Po dobijanju nagrade umetnik skromno kaže da mu je drago što je neko primetio njegov rad.
        Prilikom posete njegovoj kući videli smo slike, a Dobro kaže da se nada da će ih uskoro videti i Zemunci, Beograđani, Zrenjaninci i naravno Titeljani. Dvadesetak slika na temu otvaranja petog pečata nastalo je u poslednjih pet godina. I sam umetnik priznaje da je to dugo, ali zbog specifičnih uslova u kojima radi verovatno i nije. Radi, uglavnom, noću jer to je vreme kada sinovi spavaju i tada može da slika. Kaže da mu dizajnerska škola koju je završio u Novom Sadu i sve ono što radi zahvaljujući znanju koje je tamo stekao obezbeđuje egzistenciju za porodicu, kao što su firmopisački i reklamni radovi, primenjena umetnost – flaše. čaše, nacrti za plakate, ikone, usluge dizajna… ali i da obezbedi sve što je potrebno da se iskaže i kao umetnik, da nastane jedna od slika iz ciklusa „Otvaranje petog pečata“. – Za izložbu u Novom Sadu pripremio sam 20 slika većih formata, to su ulja na platnu, uz dve na lesonitu. Da, na slikama preovladavaju golubovi, simboli slobode, ali tu je i sveprisutna njihova uznemirenost koja upozorava na propadanje naše civilizacije, ističe Marić.
        Dobro Marić je posle više pokušaja upisao i završio likovnu akademiju. Nikada se nije pokajao jer osećaj koji stvaralac ima kada uradi jedno delo je nemerljiv.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 17, 11, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *