Dečija-nedelja-Titel-2024

Упознавање света око себе – едукација кроз игру

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: На великом паркингу иза зграде општине Тител, необичан призор – ватрогасно возило са пуном опремом, полицијски аутомобили са униформисаним девојкама и младићима, са шлемовима и другом заштитном опремом, момци из Специјалног резервата природе „Тителски брег“ са џипом, двогледом и другим занимљивостима, возило хитне помоћи са медицинским особљем, а на крају низа шатор Црвеног крста са лутком којој треба „спасити живот“ вештачким дисањем или масажом срца.

Да би то било оствариво побринула се Марија Олах Калмар, секретар Црвеног крста и увек спремни едукатори и волонтери.

Међу свим тим људима и опремом које најчешће видимо одвојене, нашли су се малишани ПУ „Плави чуперак“ који су дошли организовано са својим васпитачицама и који нису крили одушевљење оним што су видели.

Нешто више информација о овом догађају дала нам је Ивана Пругић, шеф кабинета општине Тител. Она нам је објаснила да је овај догађај у склопу обележавања Дечије недеље, да се данас деца упознају са службама као што је полиција, ватрогасци, пољочувари, хитна помоћ… Ова активност конципирана је тако да се у току недеље обележава сваки дан у другом месту. Тако је дан раније сличан програм био у вртићу у Шајкашу, сутрадан ће бити у Гардиновцима, а затим у Мошорину. Општина се у овај програм укључила поклоном у виду лаптопа и пријемом у сали Скупштине општине.

Било је занимљиво гледати малишане како уз помоћ одраслих пуштају млаз воде из ватрогасног возила, опремају се полицијским шлемовима и заштитним маскама, гледају кроз двоглед пољочувара, „возе“ ауто хитне помоћи, „оживљавају“ лутку… Радни део дана завршен је на игралишту, заједничким забавним играма са одраслим учесницима данашњег програма.

Врхунац свега био је пријем у сали СО Тител где их је Богољуб Марковић, заменик председника општине Тител, подсетио да су њихова дечија права да се играју, уче и истражују свет око себе, а обавеза одраслих је да их штите и чувају и да им помогну да остваре своје снове. Дечије обавезе су да слушају васпитаче и своје родитеље, те да тако заједнички стварају лепшу будућност. Лепо је било и послужење са сокићима и слаткишима, али врхунац одушевљења био је када се појавио велики меда којега су опколили у жељи да га загрле, поздраве се са њим, поразговарају, фотографишу се… Захвалност за све, деца су исказали песмом коју су певали сви у сали. Био је то дан за незаборав.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор