Мanifestacijа-Kotlić-pod-Titelskim-bregom-2024-47

Котлић под Тителским брегом – Дан када су рибе пливале у чорби

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: Субота 28. септембра, сунчан и топао дан, а на простору између плаже и трокраког споменика на обали Тисе, десетине котлића, ногара, плинских горионика и других чудеса потребних за припрему рибље чорбе која ће импресионирати осетљива непца строгих и правичних судија дегустатора. Манифестација „Котлић под Тителским брегом“ води се као општинско такмичење у кувању рибље чорбе, али већ годинама прелази те оквире. У континуитету се одржава још од 2008. године, изузимајући време короне. Покровитељ је општина Тител, а организација је поверена УЗП „Тителски брег“.

Сусретљива Александра Николић дала нам је занимљиве податке о правилима такмичења, начину оцењивања, екипама, наградама… Котизација за сваку екипу ове године је 3000 динара, а тај новац готово се потроши за пакет од 3 килограма очишћене рибе у којем је две трећине шаран и једна трећина сиви толстолобик. Уз то свака екипа добија по две мајице са логоом манифестације, као и кецеље и рукавице за кухињу. Посебне, веома богате награде су обезбеђене за пет првопласираних екипа. Њима припадају роштиљи, таландаре, котлићи, горионици – озбиљне награде.

Како нам је Александра рекла, постоје екипе које сваке године наступају на свим сличним манифестацијама, они су скоро па професионалци. Неки од њих су вишеструки победници на тителској манифестацији, али и сви други имају добре шансе, што се већ више пута и доказало. Многи долазе само ради дружења, а неки роштиљају и припремају храну за своје задовољство. Већина такмичара враћа се сваке године.

Припремање чорбе траје тачно 75 минута, након чега жири добија узорке не знајући о чијој чорби је реч.

Наоружани знањем које нам је Александра обезбедила, лакше смо испратили дуготрајни процес оцењивања. Уз то смо осмотрили инвентивне називе екипа као што су: Шекспир, Вештице, Текунице, Цунами, Затезачи, Монтери, Амфора…

Коначно жири излази са резултатима уз, за организаторе, веома похвалну опаску да је овогодишње такмичење најбоље још од деведесетих година.

Награде су уручили: Бранка Несторовић, археолог и кустос музеја, Верка Багић, посланица у Скупштини АП Војводине и Богољуб Марковић, заменик председника општине Тител.

Пето место (60 бодова) освојила је екипа „Обилић“ из Вилова, четврто место са 88 бодова освојила је екипа „Шекспир“ из Шајкаша, „Мића адвокат и пријатељи“ – екипа из Шајкша, са 90 бодова заузели су теће место, Јован Прегун из Новог Сада са освојеним 91 бодом је други, а Габријел Царина са екипом „Једна прича“ из Јанковог Моста, освојио је 95 бодова и прво место.

То је пет најбоље оцењених од 32 присутне екипе на манифестацији Котлић под Тителским брегом 2024.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор